fbpx

Mobilni uređaji ubrzano postaju centralna tačka u komunikaciji današnjeg čoveka. Sve veći broj ljudi ih koristi za pretragu i obavljanje internet kupovine, pa su tako mobilni uređaji postali i centralna tačka u platnoj industriji. Kupci svakako uživaju u komforu mobilnih plaćanja. Zašto bi uopšte nosili sa sobom novčanik, kada imaju mobilni telefon koji može biti njihov e-novčanik? Međutim, ipak trebamo makar na minut zastati i preispitati se, da li možemo verovati u bezbednost plaćanja mobilnim uređajima.

Bezbednosni Izazovi Mobilnih Plaćaja

Svaki put kada se pojavi nova tehnologija plaćanja, istovremeno se pojavi čitav niz novih bezbednosnih izazova. Najočigledniji razlog za brigu kod mobilnih plaćanja je pitanje zaštite ličnih podataka, kao što su PIN, brojevi računa, sigurnosni kodovi, lozinke itd. Ovo je posebno važno jer mobilni uređaji mogu biti korišćeni u radnji za plaćanja robe na POS terminalu, gde mobilni uređaj zamenjuje platnu karticu.

Mnoge različite tehnologije mobilnih plaćanja na POS terminalu su moguće. Bezkontaktna tehnologija ili NFC se ističe kao jedan od vodećih standarda. NFC plaćanja su bazirana na Europay, MasterCard i Visa (ili EMV) standardu. Glavni izazov kod takvih plaćanja leži u standardizaciji i integraciji, s obzirom da se na stotine novih uređaja svakodnevno pojavljuju na tržištu.

Povrh ovoga, postoje i tzv m-Commerce kupci koji će svoje mobilne uređaje koristiti za kupovinu preko Interneta, bez dolaska na POS terminal. Često takvi kupci nisu čak ni u istom gradu ili zemlji gde se nalazi trgovac. Takva plaćanja se moraju osloniti na softverske sisteme bezbednosti. Ovo je dodatni izazov jer su takvi softveri podložni napadima virusa i zloćudnim softverima. Kako je broj onih koji koriste mobilne uređaje za plaćanja sve veći, tako oni postaju plodno tlo za sve veći broj pokušaja za ugrožavanje bezbednosti plaćanja.

Sigurnost mobilnih plaćanja nije nova stvar

Nema sumnje, mnogo je različitih aspekata koja se moraju sagledati u postupku obezbeđivanja mobilnih plaćanja. Dobra vest je to da se ipak ne počinje od nule. Platna industrija zahteva od svih učesnika da moraju da procesiraju i čuvaju informacije o plaćanjima na standardizovan i bezbedan način u skladu sa PCI-DSS standardom. Svi fundamentalni principi PCI DSS standarda su primenjivi i na mobilna plaćanja. To takođe znači da će svi učesnici u mobilnim plaćanjima biti kontinuirano pod obavezom da stalno ažuriraju i unapređuju mere bezbednosti, kako u razvoju novih tehnoloških rešenja, tako i u primeni bezbednosnih procedura.

Bezbedna mobilna plaćanja sa AllSecure-om

AllSecure svojim korisnicima pruža jedinstvenu platformu koja omogućava prihvat plaćanja sa svih kanala. Našim trgovcima su otvorena vrata za ulazak u m-commerce, m-POS i e-commerce transakcije. Dodatno, AllSecure donosi najsveobuhvatniji sistem za prevenciju prevara koji u sebi, između ostalog uključuje alate koji su idealni upravo za mobilna plaćanja, kao što su: OneClickSafe, device fingerprint, dinamički checkout itd… Povrh toga, održavamo najviši, 1. stepen PCI DSS usklađenosti od koga najviše koristi imaju upravo naši trgovci i njihovi kupci.

Related Articles

Bezbedna Online Plaćanja?

Omogućavamo trgovcima da prihvataju plaćanja na svom sajtu i mobilnoj aplikaciji od kupaca u Srbiji i inostranstvu.
Allsecure

Osnovano u 2001. god, preduzeće AllSecure je postalo globalni pružalac usluga elektronskih plaćanja, sa rastućom mrežom korisnika u čitavoj Evropi. U saradnji sa vodećim regionalnim i evropskim bankama pružamo usluge procesiranja plaćanja kroz najsavremeniji payment gateway na tržištu, sertifikovan kao PCI level 1. Uz to pružamo različite povezane usluge podrške i konsaltinga, kao i najsavremenija rešenjia za prevenciju rizika prilikom plaćanja.

Kontakt info
Secured By
pcidss
visasecure
mcidcheck
amexsafekey
dinersprotectbuy
Metodi Plaćanja
VISA
mastercard
maestro
dinersclub
dinacard
discover
american express