fbpx

U jednom od ranijih tekstova, pisali smo o značaju primene 3D-Secure zaštite iz perspektive Internet trgovca. Uz sve primedbe koje se mogu čuti na račun 3D-Secure, mora se priznati da on predstavlja jedan od vodećih načina zaštite, kako trgovaca, tako i samih korisnika kartica, od neautorizovanog korišćenja kartica na internetu.

Međutim, često čujemo da je upravo 3D-Secure kriv za manji broj transakcija ostvarenih na internet prodajnom mestu. Uopšteno gledajući, takve izjave verovatno i nisu potpuno bez osnova. Kupci se žale na nekomfornost plaćanja. Često odustaju od kupovine jer im nije jasno kako da izvrše plaćanje. Sve to, naravno, veoma boli trgovce, koji gledaju kako kupci odustaju od plaćanja već izabrane robe. Što je najgore, trgovci često bivaju okrivljeni od strane kupaca da su bespotrebno zakomplikovali proces plaćanja, iako trgovci mogu veoma malo da utiču na sam proces.

Ali, pre nego što počnemo da izvlačimo zaključke o tome ko je kriv, a ko nije, moždaje najbolje da pokušamo da objasnimo šta je to zapravo 3D-Secure, zašto je uveden, kako se koristi, i konačno da vidimo kako lokalne banke izdavaoci kartica primenjuju 3D-Secure.

Plaćajte bezbedno na internetu – uz 3-D Secure

3-D Secure predstavlja bezbednosni standard za plaćanje preko interneta. Uz 3-D Secure, korisnici kartica se moraju identifikovati kao ovlašćeni korisnici kartice. Obaveza identifikacije pre plaćanja čini e-commerce značajno bezbednijim. Ukoliko na internet prodavnici vidite logo “Verified by Visa”, “MasterCard SecureCode” ili “American Express SafeKey” to znači da je internet prodavnica primenila 3-D Secure zaštitu i da je plaćanje na njoj svakako bezbednije.

Verified by Visa

Verified by Visa je usluga koja štiti korisnike kartica od neautorizovanog korišćenja VISA kartica. Autentifikacija korisnika kartice kroz Verified by Visa uključuje dva jednostavna koraka:

  • Prvo korisnik vidi ličnu poruku koju samo istinski korisnik kartice i njegova banka znaju. Na ovaj način, korisnik kartice zna da je ekran koji mu je prikazan, zaista autentičan.
  • Zatim se traži od korisnika da unese svoju lozinku.

Tipično ekran Verified izgleda ovako:

VerifiedByVisa

MasterCard SecureCode

MasterCard SecureCode® je lični kod (šifra) korisnika MasterCard kartice. Ova šifra se koristi prilikom kupovine na internetu. Samo korisnik kartice i njegova banka znaju šifru. Trgovci šifru ne znaju i ne mogu je videti. Na taj način se postiže verifikacija svake pojedinačne transakcije plaćanja. Prilikom plaćanja registrovanom karticom, a posle unosa podataka o kartici, pojaviće se ekran sa zahtevom unosa šifre. Primer ekrana:

MSC-screen

Deluje jednostavno ?

… trebalo bi da bude. Međutim, nije uvek tako. Jednostavnost pre svega zavisi od komunikacije između banke koja je izdala karticu i njihovih korisnika. Naime, različite banke imaju različite metode za kreiranje ove jednokratne šifre. Neke banke koriste savremene metode slanja SMS poruke na registrovani telefonski broj korisnika kartice. Druge, pak, zahtevaju generisanje šifre na posebnom uređaju koji obezbeđuje banka.

Iskustvo nam govori da korisnici kartica često nisu ni upoznati sa procedurom plaćanja, a ponekad nisu ni svesni da je njihova kartica registrovana za 3D-Secure. Nivo komunikacije između banaka i njihovih klijenata po ovom pitanju često je nezadovoljavajuća. Umesto da prilikom preuzimanja kartice budu obavešteni da je kartica registrovana za 3D-Secure i da im je objašnjena procedura plaćanja, korisnici su često prepušteni samoinicijativnoj edukaciji.

… i šta sada ?

Kako bi pomogli kupcima – korisnicima kartica, pokušali smo da na sajtovima nekih od vodećih izdavaoca kartica u Srbiji, pronađemo objašnjenja za korišćenje njihovih 3D-Secure kartica. Krenimo redom.

Banka Intesa
Banka Intesa je svim svojim korisnicima Visa Inspire platnih kartica, kao i MasterCard planih kartica prijavljenih za 3D Secure omogućila najveći stepen zaštite za kupovinu putem interneta korišćenjem programa dodatne identifikacije MasterCard Secure Code i Verified by VISA. Uvodjenjem ove funkcionalnosti Banca Intesa je omogućila da uz pomoc 3D secure password-a (loznike) klijenti na siguran način plaćaju putem interneta i zaštite se od potencijalne zloupotrebe podataka sa kartice. Ova lozinka kreira se pomoću posebnih čitača kartica koji se mogu nabaviti u nekim odekspozitura Banca Intesa. Više infromacija možete pronaći na http://www.bancaintesa.rs/stanovnistvo/platne-kartice/on-line-kupovina-/cap-servis.875.html
Komercijalna Banka
Plaćajte sigurno na Internetu uz pomoć MasterCard® SecureCode™ i Verified by VISA programa. Korišćenje ove usluge je omogućeno za sve kartice izdanja Komercijalne banke, osim za kartice iz DinaCard programa, Visa Electron i Visa Gift kartice. Način prijave i kreiranje lozinke: http://www.kombank.com/mastercard-securecode-i-verified-by-visa-privreda
Raiffeisen Banka
3D Secure usluga Vam pruža dodatnu zaštitu od neovlašćenog korišćenja Vaše registrovane platne kartice tokom internet transakcije. Počev od 15.4.2016. god. za korišćenje kartice na 3D Secure internet prodajnim mestima biće neophodna registracija za ovu uslugu. Jednom registracijom moći će da se obavlja sigurno plaćanje preko interneta za sve tipove kartica izdanja Raiffeisen banke: debitne i kreditne, za fizička lica, preduzetnike i pravna lica, izuzev za Visa Virtuon i Visa POKLON kartice. Više informacija o načinu registracije, na sajtu banke: https://www.raiffeisenbank.rs/stanovnistvo/pocetna.1645.html
Telenor Banka
Telenor Banka u svojoj ponudi ima i SecureCode uslugu baziranu na 3D Secure standardu. Sve kartice Telenor Banke će automatski biti uključene u program. Usluga se koristi bez posebnog softvera. http://www.telenorbanka.rs/sr/stanovnistvo/jedinstvene-usluge/upravljaj-karticom/
Erste Bank
Aktivacija Verified by VISA usluge izvršava se prilikom prve kupovine kod Internet trgovca koji podržava Verified by VISA sistem plaćanja. https://www.erstebank.rs/rs/Stanovnistvo/Kartice/Verified_by_VISA/najcesca_pitanja_verified_by_VISA . MasterCard SecureCode je besplatna usluga sigurne kupovine MasterCard i Maestro karticama na Internetu. Prilikom kupovine, potvrđujete identitet Banci pomoću svoje lične lozinke - slično kao korišćenje PIN-a na bankomatu. https://www.erstebank.rs/rs/Stanovnistvo/Kartice/MasterCard_SecureCode
AIK Banka
AIK Banka u ponudi ima novu, besplatnu uslugu– 3D Secure, koja obezbeđuje dodatnu sigurnost prilikom Internet kupovine MasterCard i Visa karticama na web portalima koji su uključeni u MasterCard SecureCode i/ili Verified by Visa program. Usluga se koristi bez posebnog softvera. http://www.aikbanka.rs/sr/delatnosti/stanovnistvo/kartice/3d-secure

 

 

Related Articles

Bezbedna Online Plaćanja?

Omogućavamo trgovcima da prihvataju plaćanja na svom sajtu i mobilnoj aplikaciji od kupaca u Srbiji i inostranstvu.
Allsecure

Osnovano u 2001. god, preduzeće AllSecure je postalo globalni pružalac usluga elektronskih plaćanja, sa rastućom mrežom korisnika u čitavoj Evropi. U saradnji sa vodećim regionalnim i evropskim bankama pružamo usluge procesiranja plaćanja kroz najsavremeniji payment gateway na tržištu, sertifikovan kao PCI level 1. Uz to pružamo različite povezane usluge podrške i konsaltinga, kao i najsavremenija rešenjia za prevenciju rizika prilikom plaćanja.

Kontakt info
Secured By
pcidss
visasecure
mcidcheck
amexsafekey
dinersprotectbuy
Metodi Plaćanja
VISA
mastercard
maestro
dinersclub
dinacard
discover
american express